Varmrøget laks m. sur-sød urte creme

Varmrøget laks m. sur-sød urte creme
Kort beskrivelse:
En lækker måde at lave laks på grillen. Denne laks bliver med garanti både saftig og fuld af smag, hvis du blot følger opskriften og ikke sjusker med tid/temperatur.
Ingredienser
1 side laks (helst en frisk som ikke har været på frost)
2 lime
Akacie honning
4-6 spsk salt
4-6 spsk sukker (gerne rørsukker)
Dressing
2dl creme fraiche
1 bundt dild
1 bundt purløg
salt + peber
Andet:
Røgetræ flis (f.eks. hickory eller æbletræ)
godt brød og evt. salat
Fremgangsmåde
Mindst 2 timer inden grillning:
Lakseside (eller stykker) duppes tør og drysses med lige dele salt og sukker i et jævnt lag over hele overfladen. Fisken stilles på køl i minimum 1 time men gerne 1½ – 2 timer.
Pas på, den kan væske en del, så sørg for at den er i et fad eller lignende.
Cirka 50 minutter inden servering:
Tænd grillen med 2/3 grillstarter-fuld briketter.
Gør cirka 2 håndfulde røgetræ vådt ved at stille det i en skål med vand.
Skyl overskydende salt og sukkerlaksesiden under den kolde hane.
Dup den tør. Placer laksen i en foliebakke eller på et stykke sølvpapir (Evt. lagt dobbelt), hvor kanten er foldet op.
Pres de 2 lime og tilsæt lige så meget honning, som der er limesaft. Rør det godt sammen.
Tag 2-3 spsk af lime/honning blandingen fra til at pensle ud over hele laksesiden – resten skal gemmes til dressingen.
Når kullene er klar (alle kul er askegrå i overfladen), så hældes de ud i kuglegrillens ene side, således at cirka 1/3 af grillen er fyldt med kul.
Hæld vandet fra træflisen og lad det dryppe godt af.
Placer laksen (stadig i foliebakke/på sølvpapir) i den side af grillen hvor der ikke er kul.
Inden du sætter låget på grillen, smider du træflisen ned på kullene, så de starter med at ryge.
Lad laksen stå sådan på grillen i 18-20 minutter eller indtil at laksen føles fast uden at være hård (så snart der begynder at komme små hvide klatter ud af laksen, så er den helt klar). Bruger du stegetermometer, så skal laksen være 47C i centrum på det tykkeste sted.
Imens laksen er på grillen, kan dressingen blandes. Tag creme fraiche og bland den med den sidste del af honning/lime blandingen, som du stillede til side tidligere.
Hak dild og purløg fint. Bland det i dressingen. Smag til med salt og peber.
Dressingen skal have en let sur-sød smag, når den er klar.
Når laksen er færdig, så anrettes den med det samme og serveres med dressingen og et stykke godt brød.